Αν είστε χρήστης του διαδικτύου εδώ και αρκετά χρόνια, πιθανόν να θυμάστε τις εποχές με τα κείμενα που αναβόσβηναν σαν φλας, τους μετρητές επισκεψιμότητας που έμοιαζαν με ταχύμετρο αυτοκινήτου, τα σήματα “υπό κατασκευή” και την αυτόματη αναπαραγωγή midi αρχείων μουσικής όταν φόρτωνε μια ιστοσελίδα. Όλα αυτά τότε ήταν κάτι συνηθισμένο.

Μπορεί η ιστοσελίδα της επιχείρησής σας να μην είναι τόσο παλιά όσο τα παραπάνω χαρακτηριστικά εκείνης της εποχής αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται οπωσδήποτε μια ανανέωση. Παρακάτω θα δούμε ποια είναι τα 5 σημάδια ότι χρειάζεστε μια νέα ιστοσελίδα.

1. Δεν Είναι Προσαρμόσιμη Στα Κινητά (Mobile Responsive)

Με τον όρο προσαρμόσιμη, δεν εννοούμε απλώς φιλική (mobile-friendly) προς κινητές συσκευές. Εννοούμε την προσαρμογή πρώτα για κινητές συσκευές (mobile-first). Επειδή όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν ιστοσελίδες στα smartphones τους, η Google πλέον εξετάζει με πολλούς τρόπους και αλγόριθμους την έκδοση της ιστοσελίδας σας που αφορά κινητές συσκευές, για να καθορίσει την κατάταξή της. Εάν η Google δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην παρουσία της ιστοσελίδας σας στις κινητές συσκευές, τότε θα πρέπει να το κάνετε και εσείς. Δυστυχώς, οι περισσότερες μικρές επιχειρήσεις ακολουθούν την αντίθετη προσέγγιση.

Όταν είστε στη δουλειά, πιθανότατα χρησιμοποιείτε υπολογιστή. Όταν γράφετε ένα άρθρο στο blog ή βλέπετε την ιστοσελίδα σας, πιθανότατα χρησιμοποιείτε επίσης υπολογιστή. Η εμπειρία σας με την ιστοσελίδα σας είναι κυρίως μέσω υπολογιστή, οπότε είναι εύκολο να έχετε τη νοοτροπία ότι η έκδοση για υπολογιστές είναι αυτή που μετράει και η έκδοση για κινητά είναι απλώς ένα επιπλέον χαρακτηριστικό που είναι ωραίο να υπάρχει.

Εάν η ιστοσελίδα σας δεν είναι προσαρμόσιμη, με άλλα λόγια, αν ο ίδιος σχεδιασμός εμφανίζεται σε desktop υπολογιστές, φορητούς υπολογιστές και κινητές συσκευές, πρέπει να ανανεώσετε την ιστοσελίδα σας χθες! (Και αφού το χθες δεν είναι δυνατόν, εκτός και αν έχετε μια χρονομηχανή, η ανανέωση θα πρέπει να γίνει σύντομα). Οφείλετε στους πελάτες σας να έχετε μια χρηστική ιστοσελίδα. Κανείς δεν θέλει να ζουμάρει με τα δάχτυλα κάθε τρεις και λίγο στο κείμενο, να κυλίσει αριστερά και δεξιά για να διαβάσει προτάσεις που δεν χωράνε στην οθόνη ή να προσπαθήσει να βρει πώς να πλοηγηθεί σε μια ιστοσελίδα όπου το κλικ σε μία επιλογή μενού πάντα οδηγεί σε μια διαφορετική σελίδα από αυτή που ήθελε.

Ακόμα και αν έχετε μια προσαρμόσιμη για κινητά ιστοσελίδα, μπορεί να μην είναι τόσο χρηστική σε κινητές συσκευές όσο θα έπρεπε, ιδιαίτερα αν σχεδιάστηκε πριν από μερικά χρόνια. Οι βέλτιστες πρακτικές έχουν αλλάξει, όπως και οι προσδοκίες των χρηστών. Χρησιμοποιήστε το εργαλείο ελέγχου ιστοσελίδων για κινητές συσκευές της Google για να δείτε αν η ιστοσελίδα σας είναι πραγματικά προσαρμόσιμη σύμφωνα με τα σημερινά πρότυπα. Ακόμα δεν είστε σίγουροι; Ζητήστε από ανθρώπους που γνωρίζετε να δουν την ιστοσελίδα της επιχείρησής σας στα τηλέφωνά τους και να σας δώσουν την ειλικρινή τους γνώμη.

Πολλοί από εσάς ίσως ρωτήσετε το εξής: “Σχεδόν κανένας από την κίνηση της ιστοσελίδας μου δεν προέρχεται από κινητές συσκευές. Γιατί να βελτιστοποιήσω την ιστοσελίδα μου για κινητά;”
Λοιπόν, αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει επειδή η ιστοσελίδα σας δεν είναι βελτιστοποιημένη για κινητές συσκευές και είναι σχεδόν ανύπαρκτη σε αυτές. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ή λόγος να μην έχετε μια mobile responsive ιστοσελίδα. Καμία!

2. Είναι Δύσκολη Στην Πλοήγηση

Μερικοί web designers επικεντρώνονται περισσότερο στην εμφάνιση παρά στην χρηστικότητα. Το αποτέλεσμα είναι συχνά να έχουν σχεδιάσει ιστοσελίδες που είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να πλοηγηθεί κανείς. (Αλλά τουλάχιστον φαίνονται όμορφες θα δικαιολογηθεί κάποιος!)
Ας δούμε παρακάτω μερικά κοινά λάθη που βλέπουμε σε θέματα πλοήγησης:

  • Ένα blog χωρίς δυνατότητα προβολής ή πλοήγησης σε παλαιότερα άρθρα.
  • Η πλοήγηση δεν είναι βελτιστοποιημένη για κινητές συσκευές, κάνοντας τις επιλογές του μενού δύσκολες στην ανάγνωση και στην επιλογή.
  • Επαναλαμβανόμενες επιλογές μενού.
  • Πάρα πολλές επιλογές μενού.
  • Λίγες επιλογές μενού.
  • Το μενού στην έκδοση για κινητά δεν ανταποκρίνεται ή δεν εμφανίζεται.
  • Αναπτυσσόμενα μενού που δεν λειτουργούν σωστά.

3. Φαίνεται Παρωχημένη

Αν αισθάνεστε αμηχανία ή απογοήτευση στη σκέψη ότι κάποιος γνωστός σας θα επισκεφτεί την ιστοσελίδα της επιχείρησής σας, τότε πιθανότατα ξέρετε ότι φαίνεται άσχημη. Η ιστοσελίδα σας είναι η πρώτη αλληλεπίδραση που έχουν πολλοί, αν όχι οι περισσότεροι πελάτες με την επιχείρησή σας και αν αφήσει κακή εντύπωση, τους έχετε χάσει από την αρχή.

Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να μην γνωρίζετε ότι η ιστοσελίδα σας φαίνεται παρωχημένη. Ίσως έχετε συνηθίσει τόσο πολύ στον τρόπο που φαίνεται, που είναι δύσκολο να την κοιτάξετε και να την αξιολογήσετε με αντικειμενικό τρόπο. Αυτή είναι μια άλλη περίπτωση στην οποία συνιστούμε να ζητήσετε από ανθρώπους που εμπιστεύεστε να σας δώσουν ειλικρινή σχόλια. Σίγουρα όλοι έχετε κοντά σας κάποιους ανθρώπους που λένε τα πράγματα με το όνομά τους!

Ο γενικός κανόνας είναι ότι μια ιστοσελίδα πρέπει να ενημερώνεται αισθητικά περίπου κάθε 2-3 χρόνια και τεχνικά κάθε 1-2 χρόνια. Στο μυαλό σας πάντα θα πρέπει να έχετε ότι η ενημέρωση της ιστοσελίδας σας είναι σημαντικό να γίνεται για λόγους ασφαλείας και λειτουργικότητας και όχι μόνο για αισθητικούς λόγους.


Άλλες ενδείξεις ότι η ιστοσελίδα σας είναι παρωχημένη οπτικά περιλαμβάνουν:

  • Χρωματικοί συνδυασμοί που ήταν τάση της αγοράς πριν από χρόνια, αλλά όχι τόσο σήμερα.
  • Μικρές εικόνες. Ο σύγχρονος σχεδιασμός ιστοσελίδων ενσωματώνει μεγαλύτερες και πιο ποιοτικές εικόνες επειδή οι υπολογιστές και οι φορητές συσκευές μπορούν να χειριστούν αυξημένο εύρος ζώνης στις συνδέσεις internet.
  • Ένας υπερβολικός, φλύαρος σχεδιασμός σε αντίθεση με έναν κομψό, απλό και μινιμαλιστικό.
  • Οι ανταγωνιστές σας έχουν πολύ καλύτερες ιστοσελίδες από εσάς (και στη σκέψη, αυτό σας απογοητεύει).

Μπορεί να σκέφτεστε ότι μια παρωχημένη ιστοσελίδα δεν είναι μεγάλο θέμα, αλλά είναι το ίδιο με το να είχε το εστιατόριό σας λεκέδες στα τραπεζομάντηλα και στις καρέκλες ή αν η αίθουσα αναμονής του ιατρείου σας είχε λερωμένους τοίχους με έντονα σημάδια φθοράς. Στέλνει το μήνυμα ότι δεν νοιάζεστε πολύ για την εντύπωση που αφήνετε.

4. Δεν Εκπληρώνει Τον Σκοπό Της

Ορισμένες επιχειρήσεις φαίνεται να έχουν ιστοσελίδες απλά για να λένε ότι έχουν μία! Όταν έχεις μια επιχείρηση, χρειάζεσαι ιστοσελίδα και χρειάζεσαι την καλύτερη! Δεν αρκεί όμως να έχεις απλώς μια παρουσία στο διαδίκτυο. Η ιστοσελίδα σας έχει έναν σκοπό και αυτός ο σκοπός είναι να προωθήσει την επιχείρησή σας.

Ένα σημάδι ότι η ιστοσελίδα σας δεν εκπληρώνει τον σκοπό της είναι αν έχει υψηλό ποσοστό εγκατάλειψης (bounce rate). Το ποσοστό εγκατάλειψης είναι μια μέτρηση που εμφανίζεται στο Google Analytics η οποία μετρά τον αριθμό των επισκεπτών που έρχονται στην ιστοσελίδα σας και φεύγουν χωρίς να πλοηγηθούν σε άλλη σελίδα, επειδή δεν βρίσκουν αρκετά ελκυστική την ιστοσελίδα σας. Ενώ ορισμένες σελίδες είναι λογικό να έχουν υψηλότερο ποσοστό εγκατάλειψης από άλλες, αν αυτό είναι κάτι που παρατηρείται σε όλες τις σελίδες του περιεχομένου σας, αυτό αποτελεί ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με τον ιστοσελίδα σας!

Ένα άλλο σημάδι ότι η ιστοσελίδα σας δεν βοηθά στην ανάπτυξη της επιχείρησής σας είναι αν το ποσοστό μετατροπής σας (conversion rate) είναι χαμηλό. Είναι καλό να έχετε επισκέπτες στην ιστοσελίδα σας, αλλά θέλετε να μετατρέψετε αυτές τις επισκέψεις σε χρήματα. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε σαφέστερες προτροπές για ενέργεια (CTA), βελτιωμένη πλοήγηση, περιεχόμενο που είναι καλύτερα ευθυγραμμισμένο με τα μηνύματα της ψηφιακής σας διαφήμισης ή έναν συνδυασμό όλων αυτών.

Τέλος, αν η ιστοσελίδα σας δεν λαμβάνει καθόλου επισκεψιμότητα από το Google Search ή τουλάχιστον πολύ λίγο από αυτό, τότε και πάλι η ιστοσελίδα σας δεν εκπληρώνει το σκοπό της. Η χαμηλή επισκεψιμότητα από μηχανές αναζήτησης μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της δομής της ιστοσελίδας. Για παράδειγμα, αν η ιστοσελίδα σας δεν έχει ξεχωριστές, βελτιστοποιημένες σελίδες για κάθε ένα από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας, αυτό είναι κάτι που μπορείτε να διορθώσετε με έναν ανασχεδιασμό της ιστοσελίδας.

5. Δεν Λειτουργεί Καλά

Έρευνα της Google έχει δείξει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα εγκαταλείψουν μια ιστοσελίδα εάν δεν φορτωθεί εντός 3 δευτερολέπτων. Εάν η ιστοσελίδα σας είναι αργή, είναι πιθανό να χάσετε δυνητικούς πελάτες στον ανταγωνισμό. Επιπλέον, η Google χρησιμοποιεί την ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας ως παράγοντα κατάταξης, οπότε μια αργή ιστοσελίδα μπορεί να βλάψει την επιχείρησή σας με πολλαπλούς τρόπους.

Η ιστοσελίδα σας μπορεί να φορτώνει, αλλά είναι γεμάτη σφάλματα, σύνδεσμοι που δεν λειτουργούν, εικόνες που δεν φορτώνονται/εμφανίζονται σωστά, κείμενο που δεν ευθυγραμμίζεται/εμφανίζεται σωστά. Όχι μόνο αυτά είναι ενοχλητικά για τους χρήστες, αλλά είναι επίσης ένα ακόμη σημάδι ότι δεν δίνετε προσοχή στις λεπτομέρειες. Δεν θέλετε οι άνθρωποι να αποχωρούν με την εντύπωση ότι δεν νοιάζεστε ή δεν δίνετε προσοχή στις λεπτομέρειες σχετικά με την επιχείρησή σας.

Ορισμένοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων προσπαθούν να επιλύσουν αυτά τα προβλήματα τμηματικά μέθοδος η οποία αν και μπορεί να λειτουργήσει, όμως αν η ιστοσελίδα σας είναι κάποιας ηλικίας, συνήθως έχει περισσότερο νόημα να κάνετε μια εντελώς νέα και σύγχρονη ιστοσελίδα. Μια ιστοσελίδα μπορεί να ανανεώνεται και να επιδιορθώνεται με τμηματικές λύσεις μόνο μέχρι ένα σημείο, πριν αυτό καταστεί αδύνατο τεχνικά μετά μερικά χρόνια.

Συμπέρασμα

Εάν διαβάσατε όλους τους παραπάνω λόγους και υποψιάζεστε ότι ήρθε η ώρα να αποκτήσετε μια νέα ιστοσελίδα για την επιχείρησή σας, πιθανότατα έχετε δίκιο!

Χρειάζεστε βοήθεια και καθοδήγηση για την ανάπτυξη της νέας σας ιστοσελίδας; Η ομάδα της MediaBranch αναπτύσσει προσαρμοσμένες ιστοσελίδες για την επιχείρησή σας που περιλαμβάνουν mobile-first σχεδίαση, εργαλεία SEO και τα πιο πρόσφατα χαρακτηριστικά που οι πελάτες περιμένουν από την ιστοσελίδα σας.

Κλικ εδώ για να λάβετε από εμάς μια οικονομική προσφορά για τη νέα ιστοσελίδα ή το e-shop της επιχείρησής.

Similar Posts