Το ερώτημα εάν μια επιχείρηση χρειάζεται να αναπτύξει μια εφαρμογή για κινητά (mobile app) είναι κάτι που προκύπτει κάποια στιγμή στην πορεία κάθε επιχείρησης. Με τον γρήγορο ρυθμό της ψηφιοποίησης, οι εφαρμογές για κινητά έχουν ήδη κατακτήσει περισσότερο από το 58% της παγκόσμιας κίνησης του Internet. Οι εφαρμογές για κινητά μεταμορφώνουν διάφορους κλάδους, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον τρόπο ζωής μέχρι τις χρηστικές εφαρμογές και τις ειδήσεις.

Επιχειρήσεις όλων των τύπων, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων, των καφέ, των ανθοπωλείων, των super market, των μπαρ, των ιατρών και των προϊόντων και υπηρεσιών που βασίζονται σε κοινότητες ανθρώπων, χρησιμοποιούν εφαρμογές για να βελτιώσουν την εμπειρία των πελατών. Ορισμένες εταιρείες βασίζουν μάλιστα, ακόμη και ολόκληρα τα επιχειρηματικά τους μοντέλα σε εφαρμογές για κινητά, ενώ άλλες βασίζονται σε λειτουργίες κινητής τηλεφωνίας για να υποστηρίξουν τις βασικές τους δραστηριότητες. Οι εφαρμογές για κινητά έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος του επιχειρηματικού τοπίου και του ψηφιακού κόσμου. Όμως, κάθε επιχείρηση χρειάζεται πραγματικά μια εφαρμογή; Η απάντησή μας είναι «Ναι».

Γιατί πρέπει να αναπτύξετε μια εφαρμογή για κινητά για την επιχείρησή σας;

Σήμερα, περισσότεροι από 7 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως χρησιμοποιούν smartphone και περίπου το 90% της καθημερινής χρήσης του κινητού αφορά χρήση εφαρμογών για κινητά. Αυτή η αγορά συνεχίζει να αναπτύσσεται και να επεκτείνεται καθημερινά. Τα στατιστικά δείχνουν ότι υπήρξαν περίπου 257 δισεκατομμύρια λήψεις εφαρμογών για κινητά το 2023. Αυτά τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι εφαρμογές για κινητά έχουν γίνει η προτιμώμενη μέθοδος αλληλεπίδρασης των καταναλωτών με τις επιχειρήσεις. Ως αποτέλεσμα, πολλές επιχειρήσεις αναπτύσσουν τις δικές τους αποκλειστικές εφαρμογές για κινητά για να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες στο δικό τους ψηφιακό οικοσύστημα.

Οι εφαρμογές για κινητά προσφέρουν πολλά οφέλη για τις επιχειρήσεις:

  • Συμβάλλουν στη μείωση του χρόνου αναμονής, στην προσέλκυση χρηστών μέσω ειδοποιήσεων push (push notifications), παρέχουν εξατομικευμένες εμπειρίες και ανταποκρίνονται άμεσα στις ανάγκες των πελατών.
  • Με μια εφαρμογή κινητού, μπορείτε να συνδεθείτε απευθείας με τους πελάτες σας, ανεξάρτητα από την τοποθεσία στην οποία βρίσκονται. Οι εφαρμογές σας δίνουν τη δυνατότητα να προσεγγίσετε πελάτες σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας, με τους οποίους μπορεί να μην είχατε ποτέ συνδεθεί προσωπικά.
  • Επιπλέον, οι εφαρμογές χρησιμεύουν ως εργαλεία marketing καθώς οι καταναλωτές συχνά ανακαλύπτουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες μέσω αναζητήσεων στα καταστήματα εφαρμογών (Google Play, App Store κ.α.).

Το ερώτημα δεν είναι αν η επιχείρησή σας μπορεί να επωφεληθεί από μια εφαρμογή για κινητά, αλλά μάλλον, υπό ποιες συνθήκες είναι λογικό να αναπτύξετε και να διατηρήσετε μια εφαρμογή.

Η ανάπτυξη μιας εφαρμογής απαιτεί συνεχή επένδυση σε φρέσκο περιεχόμενο και συναρπαστικές λειτουργίες για να κρατήσει τους χρήστες αφοσιωμένους και να επιστρέφουν και πάλι στην εφαρμογή. Η εφαρμογή σας θα πρέπει να είναι αρκετά ελκυστική ώστε να ενθαρρύνει τους χρήστες να παραμείνουν περισσότερο και να τους προσφέρει μεγαλύτερη αξία από τους ανταγωνιστές σας. Οι προγραμματιστές εφαρμογών όπως κι εμείς στη MediaBranch επικεντρώνονται στη δημιουργία εφαρμογών που βοηθούν τους ανθρώπους να βελτιώσουν τη ζωή τους. Ομοίως λοιπόν, ο σκοπός της επιχείρησής σας είναι να διευκολύνει τη ζωή των πελατών σας.

Η αξία μιας εφαρμογής για κινητά για την επιχείρησή σας.

Πέρα από τις αρχικές εκτιμήσεις σχετικά με τον σκοπό, τον προϋπολογισμό και την προσέγγιση του τρόπου ανάπτυξης, υπάρχουν αρκετοί σημαντικοί λόγοι για τους οποίους η επιχείρησή σας πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να επενδύσει στην ανάπτυξη μιας εφαρμογής για κινητά (mobile app).

Βελτιωμένη αλληλεπίδραση πελατών.
Οι εφαρμογές για κινητά επιτρέπουν την αλληλεπίδραση σε πραγματικό χρόνο με τους πελάτες παρέχοντας εξατομικευμένες πληροφορίες, προσφορές και προτάσεις. Λειτουργίες όπως οι ειδοποιήσεις push (push notifications) και η παρακολούθηση τοποθεσίας σας επιτρέπουν να παρέχετε εξαιρετικά στοχευμένα μηνύματα, προσφορές και ειδοποιήσεις.

Ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας του brand.
Η ύπαρξη μιας εφαρμογής για κινητά ενισχύει την προβολή και την αναγνώριση της επωνυμίας σας. Μια καλά σχεδιασμένη και  χρήσιμη εφαρμογή μπορεί να δημιουργήσει στους χρήστες της, εύκολα θετικούς συσχετισμούς με την επωνυμία σας και να αποτελέσει πραγματικά μια συνεχή υπενθύμιση στις συσκευές των χρηστών για την ύπαρξη του ψηφιακού σας οικοσυστήματος.

Απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.
Παρά τα αδιαμφισβήτητα οφέλη και πλεονεκτήματα των εφαρμογών για κινητά, πολλές μικρές επιχειρήσεις δεν τις έχουν ακόμα υιοθετήσει. Η επένδυση σε μια εφαρμογή για κινητά μπορεί να σας προσφέρει ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να επιδείξει τη δέσμευσή σας για παροχή καλύτερων υπηρεσιών στην αγορά που δραστηριοποιείστε.

Αύξηση προσβασιμότητας.
Μπορούμε να πούμε χωρίς υπερβολή, πως μια εφαρμογή για κινητά, κάνει την επιχείρησή σας προσβάσιμη στους πελάτες οποιαδήποτε στιγμή και οπουδήποτε. Αυτή η διαθεσιμότητα 24/7 μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την αφοσίωση των πελατών, τις πωλήσεις και την ικανοποίηση των πελατών στη σημερινή αγορά που εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς και από την οποία βγαίνουν περισσότερο κερδισμένοι, αυτοί που βρίσκουν τρόπους να την ακολουθήσουν με την ίδια ταχύτητα.

Πολύτιμα αναλυτικά στοιχεία.
Οι εφαρμογές για κινητά παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη συμπεριφορά των πελατών-χρηστών, τις προτιμήσεις και τις αλληλεπιδράσεις με το brand σας. Αυτά τα αναλυτικά στοιχεία σας δίνουν τη δυνατότητα να λαμβάνετε τεκμηριωμένες αποφάσεις για τη βελτιστοποίηση των λειτουργιών, του marketing και της εξυπηρέτησης πελατών. Οι εφαρμογές για κινητά είναι μια αστείρευτη πηγή επιχειρηματικής πληροφόρησης την οποία πρέπει να εκμεταλλευτείτε για την οργάνωση και ανάπτυξη της επιχείρησής σας.

Συμπερασματικά, το ερώτημα δεν είναι αν η επιχείρησή σας χρειάζεται μια εφαρμογή για κινητά, αλλά πώς μπορείτε να μεγιστοποιήσετε τις δυνατότητές της. Καθώς η χρήση κινητής τηλεφωνίας συνεχίζει να αυξάνεται, οι επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν εφαρμογή για κινητά μπορεί να βρεθούν πίσω, όσο κι αν αυτό σας φαίνεται περίεργο. Επενδύοντας σε μια εφαρμογή για κινητά, όχι μόνο ανταποκρίνεστε στις προσδοκίες των πελατών αλλά και οδηγείτε την επιχείρησή σας σε πετυχημένη πορεία.

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να πούμε ότι, ενώ οι εφαρμογές για κινητά μπορούν να προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα και οφέλη, μπορεί να μην είναι οι ιδανικές για κάθε επιχείρηση. Θέματα όπως το υψηλό κόστος ανάπτυξης και συντήρησης, η ανάγκη για τακτικές ενημερώσεις, οι προκλήσεις στην απόκτηση και διατήρηση χρηστών, ο κορεσμός της αγοράς και η ύπαρξη αποτελεσματικών εναλλακτικών λύσεων, όπως π.χ. οι web εφαρμογές, μπορούν να επηρεάσουν την απόφαση για το εάν μια εφαρμογή για κινητά είναι η σωστή στρατηγική για την επιχείρησή σας.

Αυτοί οι παράγοντες πρέπει να αξιολογηθούν διεξοδικά πριν πάρετε την απόφαση να πραγματοποιήσετε μια σημαντική επένδυση σε μια εφαρμογή για κινητά. Όταν υιοθετηθεί σωστά, μια εφαρμογή για κινητά μπορεί να γίνει ένα ισχυρό εργαλείο στην ψηφιακή στρατηγική της επιχείρησής σας, προσφέροντας σημαντική απόδοση της επένδυσής σας και προωθώντας την επιχείρησή σας προς τα εμπρός.

Συμπερασματικά, είναι σημαντικό να αξιολογήσετε τις ιδιαίτερες επιχειρηματικές ανάγκες, τον προϋπολογισμό και τις δυνατότητές σας πριν αποφασίσετε να επενδύσετε σε μια εφαρμογή για κινητά.

Πόσο κοστίζει η ανάπτυξη μιας εφαρμογής για κινητά;

Στις μέρες μας, πάρα πολλοί χρήστες απολαμβάνουν να αγοράζουν με ευκολία εφαρμογές για κινητά. Η δημοτικότητα των πλατφορμών (app stores) για κινητά σημαίνει ότι ένας μεγάλος αριθμός δυνητικών χρηστών περιμένουν με ανυπομονησία την εφαρμογή σας. Σε αυτή την περίπτωση, το βάρος σας είναι να παρέχετε τις υπηρεσίες και την εμπειρία χρήστη που αναζητούν. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το πόσο πρόθυμοι μπορεί να είστε να αναπτύξετε μια εφαρμογή, η ανάπτυξή της είναι δικαιολογημένη μόνο εάν εγγυάται μια εξαιρετική εμπειρία χρήστη και έχετε τον προϋπολογισμό για να την υποστηρίξετε μακροπρόθεσμα.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η ανάπτυξη μιας εφαρμογής δεν είναι μια απλή διαδικασία και πρέπει να αξιολογηθούν πολλοί παράγοντες κατά τον προσδιορισμό του κόστους ανάπτυξης της εφαρμογής σας. Παρόμοια με οποιαδήποτε άλλη μορφή ανάπτυξης λογισμικού, το κόστος υλοποίησης του έργου σας θα κυμαίνεται ανάλογα με το τι σκοπεύετε να αναπτύξετε.

Για να σας δώσουμε μια πρόχειρη εκτίμηση, το κόστος ανάπτυξης μιας εφαρμογής μπορεί να κυμαίνεται από 10.000€ έως 500.000€ ή και περισσότερο. Αυτό όπως καταλαβαίνετε είναι ένα μεγάλο εύρος και το τελικό κόστος θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως ο τύπος της εφαρμογής που θέλετε να αναπτύξετε, οι δυνατότητες που απαιτεί και η εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού στην οποία θα αναθέσετε την κατασκευή της.

Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα κόστους ανάπτυξης εφαρμογής μπορείτε να δείτε στον ακόλουθο πίνακα. Οι τιμές δεν είναι δεσμευτικές αλλά είναι μόνο για την ενημέρωσή σας ώστε να καταλάβετε το εύρος τιμών ανά περίπτωση.

Τύπος ΕφαρμογήςΕκτιμώμενος Χρόνος ΑνάπτυξηςΚόστος Εφαρμογής €
E-Shop4 – 12 μήνες25.000 – 1.000.000
Διαμονή / Ταξίδια3 – 8 μήνες25.000 – 300.000
Υγεία / Fitness4 – 6 μήνες45.000 – 250.000
Social Media6 – 12 μήνες45.000 – 500.000
Κατά παραγγελία4 – 8 μήνες60.000 – 300.000
Εκπαίδευση3 – 6 μήνες25.000 – 250.000
Παραγωγικότητα3 – 6 μήνες25.000 – 250.000
Παιχνίδι2 – 12 μήνες ή περισσότερο10.000 – 1.000.000 ή περισσότερο

Χρειάζεται κάθε επιχείρηση μια εφαρμογή για κινητά;

Ναι, εννοείται πως χρειάζεται!

Παρά τις πιθανές προκλήσεις, τα οφέλη των εφαρμογών για κινητά για τις επιχειρήσεις είναι αναμφίβολα σημαντικά. Πρώτο και κύριο, παρέχουν μια πλατφόρμα για να προσφέρουν μια εξατομικευμένη και ευχάριστη εμπειρία χρήστη. Καθώς τα smartphone είναι τόσο διαδεδομένα, η ύπαρξη μιας εφαρμογής βάζει την επιχείρησή σας στην τσέπη του πελάτη-καταναλωτή, επιτρέποντας την απρόσκοπτη και άμεση αλληλεπίδραση όποτε και όπου τη χρειάζονται.

Θεωρείστε βέβαιο, πως μια εφαρμογή για κινητά, σας ανοίγει νέους δρόμους για τη δημιουργία εσόδων, όπως αγορές εντός εφαρμογής, διαφημίσεις ή συνδρομές. Τα πολύτιμα δεδομένα των πελατών που συλλέγονται μέσω μιας εφαρμογής, μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών σας, στη λήψη σημαντικών αποφάσεων οργάνωσης, στην ανάπτυξη αποτελεσματικής στρατηγικής marketing και στη βελτίωση της συνολικής εμπειρίας των πελατών.

Συνεπώς, η απόφασή σας για την ανάπτυξη μιας εφαρμογής θα πρέπει να είναι στρατηγική και προσεκτικά μελετημένη. Απαιτεί μια σημαντική επένδυση πόρων, χρόνου και χρημάτων.

Σε έναν κόσμο που αναπτύσσεται ταχύτατα στο Διαδίκτυο, τα οφέλη των εφαρμογών για κινητά για επιχειρήσεις γίνονται όλο και πιο εμφανή και πιο έντονα. Το ερώτημα δεν είναι πλέον «χρειάζεται η επιχείρησή μου μια εφαρμογή για κινητά;», αλλά «πότε θα αναπτύξω μια εφαρμογή για την επιχείρησή μου;».

Στη MediaBranch, ειδικευόμαστε στην παροχή κορυφαίων λύσεων στην ανάπτυξη εφαρμογών κινητών συσκευών, αξιοποιώντας τη δύναμη ισχυρών προγραμματιστικών εργαλείων για διασυνδεσιμότητα και αποδοτική διαπλατφορμική λειτουργία.

Παρόμοια άρθρα